Proč zavíráme?!

V poslední době je tohle velmi častá otázka u nás v restauraci, takže se to tu pokusím trochu osvětlit. Už jsem to načal v newsletteru, kde jsme oznamovali, že budeme končit, ale ten se nedostal úplně ke všem.

Nová výzva

Určitě taky znáte takový pocit, že budovat nové věci je vzrušující a zábavný. Ten stres z toho, jestli to bude fungovat a jestli se to vůbec povede podle představ, je nakonec velmi příjemnej, ale tady už není. Poprvé jsme otevřeli na konci dubna 2022, což už je 2,5 roku. A i když bylo na začátku otevřeno jen jednou měsíčně pro rodinu, kamarády a známé, tak se začala psát historie tohoto podniku. Postupem času se počet dní v měsíci, kdy bylo otevřeno, zvedal, až se nakonec dostal na každý čtvrtek a pátek a k tomu navíc ještě jednu sobotu v měsíci. Za tu dobu víme, že podnik funguje, lidé se rádi vrací a moc jim chutná. Stres je pryč, budování už skoro taky. Sice se minimálně každý měsíc objeví na menu nějaká nová rolka nebo specialita a skoro každý čtvrtek vaříme i jiná jídla než sushi, ale i tak už to není takový pocit jako na začátku. A proto jsem začal pokukovat po něčem novém, nějakém jiném konceptu. Něco, co je potřeba ještě vymyslet a lidem ukázat. A v tu chvíli jsem si uvědomil, že _M#F! Sushi začíná týct do bot a že je na čase to důstojně zakončit.

Nový koncept

Moc rádi slýcháme, že děláme skvělé sushi a že se na něj těšíte, ale já věřím tomu, že je tu ještě hodně místa na zlepšení, experimentování a novou inspiraci. Zároveň vím, že když je každý týden dvakrát otevřeno, tak se můžu vždycky zlepšit jen o malý kousek, a aby to bylo poznat a mohlo se to převést na úplně nový koncept, tak je potřeba mít delší pauzu než pět dní. A proto se těším na pauzu. Stejně jako se každý týden těším na to, až přijdete a já nebudu schopný se soustředit na nic jiného než na motání rolek, tak se těším i na to, že už nepřijdu a budu si kuchtit jenom pro sebe a lidi kolem mě. Zároveň vím, že to nebude trvat dlouho, než vymyslím nějakou další věc, se kterou se budu chtít pochlubit, a vezmu ji někam do restaurace nebo na foodfestival.

Tento projekt měl od začátku jednou skončit

Už když jsem sushi restauraci otevíral, tak jsem věděl, že jednou skončí. Nevěděl jsem kdy a nebylo potřeba to řešit, protože to nebylo aktuální. Nikdy nebylo v plánu, že MF Sushi bude podnik, který se bude dědit z generaci na generaci nebo se bude prodávat jinému majiteli.
Už se mi párkrát stalo, že jsem si ke konci dne uvědomil, že se na poslední rezervaci už tolik netěším, a právě to pro mě bylo znamení, že přišel čas to začít řešit. Podnik byl vždy chápaný jako hobby, takže bavit se je na prvním místě. Nikdy jsem nechtěl, aby se z toho stala práce, protože pak by to bylo vidět i na našich výtvorech. Stane-li se z toho podnik, který má jako hlavní cíl profit, tak budu uvažovat nad tím, jestli neseženu levnější ingredience nebo jestli se vývar nedá udělat za 10 místo 30 hodin, a na výsledku to bude postupně znát.

Takže přišel den, kdy bylo třeba řešit, kdy otevřeme naposledy. Řekli jsme si, že rok je dostatečně dlouhá doba na to, aby si to všichni stihli náležitě užít a s podnikem se rozloučit. Jedna taková velká rozlučka bude 24. 10. 2025 – Allstar party. Doufám, že vás tam všechny uvidíme a pořádně tu jízdu oslavíme.

SLOVA NAKONEC

Byl bych nerad, kdyby se říkalo, že podnik skončil, protože se mu nedařilo, a to ze dvou důvodů. První je moje ego, který by těžko snášelo, že něco, do čeho jsem dal tolik energie a lásky, nefungovalo. Druhej je ten, že bych byl nerad, kdyby se říkalo, že v Semilech nemůže nic takového fungovat. Není to pravda, funguje to parádně a já bych chtěl motivovat kohokoliv dalšího, aby se nenechal těmahle kecama ovlivnit a taky něco otevřel. Tohle město a celé okolí potřebuje kvalitní podniky, které můžou navzdory těmto chytrákům fungovat. Pokud má člověk rád gastro, tak se kvůli tomu nemusí stěhovat do většího města, hosté přijedou za vámi a ani jich nemusí být tolik. Cílem není mít každý den narváno, ale při každém otevření vyprodat. Nakoupit správné množství surovin, minimalizovat ztráty a maximalizovat využití.

Pokud je tu někdo, kdo nad něčím uvažuje a ještě nenašel koule do toho jít, tak ať se staví na sushi a já rád předám moje zkušenosti s provozováním restaurace v Semilech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *